Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

CHALLEDU

παίΖΟΥΜΕ στο Άλσος

Με όραμα την ενδυνάμωση του όρου “γειτονιά” και την συμμετοχική ενεργοποίηση του κοινωνικού δυναμικού γύρω από το Άλσος Παγκρατίου, το “παίΖΟΥΜΕ στο ΑΛΣΟΣ” στοχεύει σε μικρές παρεμβάσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους κατοίκους, τους μαθητές, τους γονείς, τους μετανάστες και τους ηλικιωμένους να αλληλεπιδράσουν, συνδημιουργήσουν, αναβαθμίσουν και δημιουργήσουν ένα άλσος παιχνιδιού και χαράς.
Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων συνεργάστηκαν μαζί με κατοίκους οι φορείς: η Challedu, το 7ο Γενικό Λύκειο Αθηνών και ο Σύλλογος γονέων του σχολείου.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
1. Δημιουργία 4 επιδαπέδιων παιχνιδιών που θα τυλίγονται-ξετυλίγονται: ο σχεδιασμός έγινε από την Challedu και οι μαθητές κλήθηκαν να τα παίξουν και επιλέξουν.
2. Δημιουργία ενός χώρου με επιτραπέζια παιχνίδια: κατασκευές σαν κομμάτια tetris που θα χρησιμεύουν ως τραπέζια και καθίσματα. Πάνω βρίσκονται σχεδιασμένα ταμπλώ παιχνιδιών, ενώ βόλοι ή άλλα ευτελή υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιόνια. Ο χώρος θα χρησιμοποιείται και για άλλες δράσεις κοινωνικοποίησης (πχ συζητήσεις, πικ-νικ, μαγείρεμα κτλ).
3. Δημιουργία “Escape room- Παιχνιδιού Μυστηρίου” με QR codes που αποκαλύπτει ιστορικές πληροφορίες, φυσικά στοιχεία του άλσους, προσωπικότητες και έργα που σχετίζονται με τη γειτονιά και ευρύτερα το Παγκράτι (πχ Χατζιδάκις, Γκάτσος, Μόραλης, Σεφέρης, Βάρναλης).
4. Χάρτης του άλσους στην κεντρική είσοδο

Στόχος όλων των παρεμβάσεων είναι αφενός η κινητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που επισκέπτονται το Άλσος με αποτέλεσμα την υιοθέτηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες, την ενεργοποίηση του τοπικού ταλέντου και την ενεργή συμμετοχή στην εξέλιξη της πόλης.

Για να παίξετε το παιχνίδι με βάση τα QRcodes πατήστε εδώ

Για να παίξετε το παιχνίδι κατεβάζοντας την ηλεκτρονική εφαρμογή πατήστε  εδώ

Η δράση είναι μέρος του πιλοτικού προγράμματος ΠΟΛΗ² που υλοποιείται από το This is Athens του δήμου Αθηναίων