Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

CHALLEDU

BRIDGE

Το πρόγραμμα Erasmus+ Bridge θα δημιουργήσει Serious Games με στόχο την βελτίωση των νοητικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων στην άνοια. Ο σχεδιασμός αυτών των παιχνιδιών θα συμπεριλάβει τόσο νέους όσο και ηλικιωμένους μέσα από ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια συνδημιουργία παιχνιδιών.

Τα άτομα με άνοια συχνά αποκλείονται από διαγενεακές κοινωνικές δραστηριότητες λόγο προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Τα άτομα νεότερης ηλικίας μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην μείωση του στίγματος που σχετίζεται με την νόσο, την μοναξιά και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν τα άτομα με άνοια. Μέσα από πολλά και διαφορετικά βήματα, οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα σχεδιάσουν, θα δημιουργήσουν και θα τεστάρουν τα Serious Games στα άτομα με άνοια. Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στην παραγωγή τουλάχιστον 8 ολοκληρωμένων παιχνιδιών.

Τα Serious Games χρησιμοποιούνται ως μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την βελτίωση των νοητικών συμπτωμάτων στην άνοια με ήπια και μέτρια συμπτώματα, μέσα από την ενεργοποίηση των νοητικών λειτουργιών. Αυτά αποκαλούνται επίσης εκπαιδευτικά παιχνίδια, μιας και έχουν δημιουργηθεί με ένα συγκεκριμένο σκοπό και εφαρμόζονται με εκπαιδευτικά σενάρια. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η σχετική βιβλιογραφία έχει αποδείξει ότι υπάρχει έλλειψη παρόμοιων παρεμβάσεων που απευθύνεται σε συμπεριφορικά συμπτώματα στην άνοια.

Το πρόγραμμα, μέσα από έναν αριθμό εργαστηρίων, θα συμβάλει επίσης στην ενημέρωση των νέων ανθρώπων και νέων εθελοντών για θέματα που αφορούν την άνοια και τις συναφείς διαταραχές. Αυτές οι εκδηλώσεις θα συμπεριλαμβάνουν ένα σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σχετικές με την νόσο και να τους προετοιμάσει για την αλληλεπίδραση με τα άτομα με άνοια. Μετά από αυτό, οι νέοι θα συμμετέχουν στην διαδικασία συν-δημιουργίας: θα συν-δημιουργήσουν και θα παίξουν μια σειρά παιχνιδιών σε συνεργασία με σχεδιαστές παιχνιδιών, προγραμματιστών, επαγγελματίες υγείας, άτομα με άνοια και περιθάλποντες.

Intellectual Outputs:

  • Μεθοδολογικός Οδηγός του Bridge
  • Serious games (3 επιτραπέζια παιχνίδια, 4 digital, 1 phygital)
  • E-course

Το πρόγραμμα, τρέχει ήδη στην πρώτη φάση του, μεταξύ 5 ευρωπαϊκών εταίρων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Alzheimer και Συναφών Διαταραχών (Ελλάδα), Anziani e non solo Società Coopera-tiva Sociale (Ιταλία), AsociatiaHabilitas – Centru de Resursesi Formare Profesionala (Ρουμανία), Challedu (Ελλάδα) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάδα).

Στην πλατφόρμα του προγράμματος Βridge (https://projectbridge.eu/) θα βρείτε τα νέα, τις δραστηριότητες, τα αποτελέσματα του προγράμματος και ενημερώσεις, όπως αναφορές, ανακοινώσεις εκδηλώσεων, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών συνεδριών.

To Bridge είναι συν-χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αριθμό πρότασης 2018-1-EL01-KA204-04789

Για περισσότερες πληροφορίες: επικοινωνήστε με την Μαρίνα Μακρή από την Ομοσπονδία Αλτσχάιμερ Ελλάδας, makrimarina@yahoo.gr 
ή την Ιακώβου Κωνσταντινα από την Challedu- inclusion | games | education, konstantina@challedu.com.